Svante en regning förmiddag

Att bo på fågelstationen

För att bo på stationen krävs att du blir/är medlem. Medlemskap kan tecknas under vistelsen, eller sättas in på pg 4042544-9, Landsorts fågelstation. Glöm inte att ange ditt namn och adress, samt om möjligt även e-postadress! ! Årsavgiften är för närvarande 200 kr per år för vuxen. Ungdomar betalar 50 kr:- upp till 18 år.

Bokning, sängplats och personalfördelning

Du som vill arbeta på stationen bokar lättast in dig genom att ringa ut till fågelstationen på 0725203401 eller till någon ringmärkningsansvarig eller sträckansvarig. Störst chans att någon är inne och kan svara är det under helgerna och tidigt på kvällarna, ring helst inte efter kl. 21:00.
OBS! Boka dig i god tid och glöm inte att avboka om du får förhinder! Annars hindrar du sannolikt andra entusiaster från att få övernatta i tron att det är fullbokat.

Minst 6 platser är i första hand reserverade för ringmärkare och assistenter. Minst 4 platser är avsedda för flitiga sträckräknare. Resterande 5 platser finns för övriga medlemmar som vill delta i verksamheten. Under de intensiva perioderna (maj och sept-okt) är det främst under helgerna stor efterfrågan på platser från föreningens ringmärkare och sträckräknare. Under häckningstid är två platser avsedda för de som är intresserade av att inventera holkar.
För ringmärkare som är okända för stationen behöver vi även få in referenser.

Logiavgift 50 kr alla dagar för aktiv medlem

Som aktiv medlem betalar du 50 kr/natt och du är då delaktig i verksamheter på fågelstationen (ringmärkning, sträckskådning, inmatning av data, skriva dagbok samt övriga sysslor på stationen, se nedan). I övrigt gäller 100 kr/natt utan krav på att utföra ovanstående stationssysslor. Kontakta styrelsen ang. reducerad logiavgift om du avser att vistas på stationen mer än två veckor.

Logiavgiften betalar du lättast i kassan på fågelstationens kontor, där du anger namn och antal nätter i kassapärmen. Obs! Om du väljer att betala via Internet, ange ändå detta i pärmen och var sen noga med att även ange ditt namn i meddelandefältet vid betalningen.

Vad som ingår i logiavgiften

Vid boende på stationen ingår följande i logiavgiften: pasta, kaffe, te, socker, ris, kryddor, vetemjöl, diskmedel, hushållspapper. Vid bokningstillfället är det bra att ringa ut och kolla om några basvaror behöver kompletteras med ev. inköp. Ta med kvitton på det du lagt ut, så får du ersättning på stationen.

Trådlöst internet finns tillgängligt på stationen.

Dagliga arbetsuppgifter för aktiv medlem:

 • Sträckräknare rapporterar in sträckobservationer till Svalan med angiven tidpunkt och obsplats. (Se sträckräkningsrutiner)
 • Fagel3: dagligen stansa ringmärkardata och kontroller.
 • Ringmärkare matar in från ringmärkningsprotokoll i Fagel2, lägga in ringmärkningssiffror samt skriva i Svalan.
 • Innan dagens slut skrivs en dagbok på Svalan där information om väder, resultat från dagens ringmärkning och sträckräkning, namnge deltagande personal m.m.
 • Innan dagens slut genomförs en gemensam artgenomgång över dagens rastande fåglar som samtidigt läggs in på Svalan.

Vi hjälps alla åt att hålla stationen ren och fräsch så alla trivs under sin vistelse!

Lämplig klädsel

Tänk på att det blött och blåsigt på Landsort. Ta med vind- och regntåliga kläder och stövlar.

Klädsel ringmärkning

Undvik kläder med mycket knappar och skor med pjäxhakar då du kan fastna i slöjnäten. Regnbyxor, byxholkar eller gummistövlar är användbart under de tidiga morgontimmarna då det ofta är fuktigt i den höga vegetationen. Terrängen på ön är på många ställen snårig med inslag av tagg- och törnbuskar så ha gärna slitstarka kläder! Tänk på att ha med myggmedel eller heltäckande kläder under sensommaren och hösten!

Klädsel sträckräkning

Använd vind- och regntåliga kläder, gärna flera lager då du kommer att stå stilla mycket. Håll dig varm om händer och fötter! Eftersom du kommer vara ute i fält länge är det bra att ha med sig termos och matsäck.

På stationen

 • Täcken och kuddar finns på stationen. Du behöver ta med underlakan, påslakan och örngott (ej sovsäck om du inte tar med örngott).
 • Vårt kök är fullt utrustat. Ta med egen mat och märk upp den tydligt när du lägger den i kyl/frys.
 • OBS! Frysen kommer att vara avstängd från 1 december – 1 april. Var god töm frysen från varor innan sista november. Givetvis kan frysen vara igång vid tillfälliga vistelser under vintern. Men var noga med att stänga av den då du lämnar stationen.
 • Stäng av eller sänk värmen under dagen där du sover, solen värmer nämligen upp stationen under dygnet. Tänk på att stänga av elementet i rummet du sovit i när du lämnar stationen. Däremot ska elementen i vardagsrummet samt kontoret lämnas på, fast på låg värme.
 • Under sommarhalvåret finns vanligtvis en butik med begränsat sortiment.
 • Ha i åtanke att vi är flera på stationen samtidigt, så visa hänsyn. Vad gäller matlagning i vårat lilla kök, var noga med att diska och plocka undan efter dig för en trevligare vistelse.

Tack för dina värdefulla insatser!

Styrelsen